Gemeenten lopen vooruit op komst Nedersaksenlijn

Bij het opstellen van ontwikkelingsplannen en de aanpak van stationsomgevingen is ruimte voor de Nedersaksenlijn inmiddels een vast thema.
Niet dat al op de meter nauwkeurig bekend is waar de spoorlijn komt te lopen tussen Emmen, Ter Apel en Stadskanaal, maar de ideeën worden steeds duidelijker.

Bijvoorbeeld in Ter Apel, waar de gemeente Westerwolde besloot om de locatie van een nieuwe school te verplaatsen, omdat die anders de komst van een station en wat daarbij hoort, in de weg kon staan. In Emmen worden plannen gemaakt voor de aanpak van de stationsomgeving van station Emmen Centrum. De gemeenten Borger-Odoorn en Stadskanaal verkennen voorzichtig hoe ze een gezamenlijk station op de provinciegrens zouden kunnen realiseren. Een station dat dan een belangrijk veenkoloniaal knooppunt voor verschillende vormen van openbaar vervoer zou kunnen gaan worden. In Coevorden liggen concrete plannen voor de bouw van een geheel nieuw onderwijscomplex naast de spoorlijn, direct grenzend aan het stationsgebied. Hiervoor wordt een oud industrieterrein gesaneerd.