RTV Noord: Tweede Kamer wil extra geld voor de Nedersaksenlijn

Inwoners van Groningen en Drenthe mogen hoop houden dat de spoorproblemen bij Meppel worden opgelost en dat er geld komt voor de treinverbinding Veendam – Stadskanaal. Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer vinden dat Noord-Nederland stiefmoederlijk is bedeeld bij de verdeling van de 7,5 miljard euro voor weg en spoor. In totaal krijgt het Noorden zo’n 328 miljoen euro voor verschillende projecten.

Noordelijke bestuurders waren boos over het feit dat de problemen op het spoor bij Meppel niet werden aangepakt en dat geld voor de Nedersaksenlijn in de plannen ontbrak.

‘Zijn er mogelijkheden?’

Zowel de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie noemen de projecten in het debat, alsook oppositiepartijen als de PvdA, SP, JA21 en BBB. VVD-Kamerlid Fahid Minhas verwoordde de in zijn ogen onrechtvaardige verdeling als volgt:
‘Heel treinreizend Noord-Nederland staat stil als er problemen zijn op het spoor bij Meppel’, aldus Minhas. ‘Ik wil de staatssecretaris vragen of er mogelijkheden zijn om dit te regelen. Dat geldt ook voor de Nedersaksenlijn.’

CDA-Kamerlid Harry van der Molen vult hem aan: ‘Het overzicht laat zien dat het Noorden ten opzichte van de rest van het land sterk onderbedeeld wordt. Het Noorden kan niet afgedaan worden met een verwijzing naar de Lelylijn, want die ligt er pas over tien tot vijftien jaar. Er zijn ook nu knelpunten die moeten worden opgelost.’ Van der Molen verwijst daarbij naar de problemen bij Meppel en de Nedersaksenlijn.

Later deze week definitief duidelijkheid

De inbreng van de fracties in het debat over infrastructuur, ruimte en transport is een eerste opsteker voor de regio. Vraag is wel of het later deze week ook concreet wordt gemaakt wanneer de budgetten door de Tweede Kamer worden verdeeld. De Kamer vergadert woensdag en donderdag over de begroting voor infrastructuur.

De verwachting is dat de politieke onderhandelingen achter de schermen de komende dagen doorgaan. Staatssecretaris Vivianne Heijnen legt de Kamer uit dat er deze ronde geen geld in de pot zat voor de problemen bij Meppel of de Nedersaksenlijn, ‘omdat de koppeling met woningbouw onvoldoende te maken viel’. De verdeling van de 7,5 miljard euro ging vooral naar infraprojecten waar grootschalige woningbouw aan gekoppeld was.