Staatssecretaris Heijnen in de regio voor de Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat had het eind vorig jaar al toegezegd. 10 maart was het dan zover. In Ter Apel en Emmen nam ze persoonlijk poolshoogte van de plannen voor de Nedersaksenlijn.

In Ter Apel bezocht de staatssecretaris de stichting Nedersaksenlijn. Van daaruit wordt de komende jaren hard gewerkt om de regio te verbinden. Een aantal informatiebijeenkomsten heeft de stichting al gehouden, ook in Duitsland. Aan de N366 in Ter Apel-West bezocht het gezelschap het tracé en de toekomstige stationslocatie. Nu liggen daar nog veel lege vlaktes, maar eerste ideeën voor de gronden rondom het station liggen al klaar.

Ze reisde via het beoogde traject langs de N391 naar Emmen. In Emmen kreeg de staatssecretaris een toelichting op de stationsomgeving, waar de gemeente nadenkt over een herinrichting hiervan. Als afsluiter van het Nedersaksenlijnbezoek ging de staatssecretaris in het Atlas Theater in gesprek met inwoners en vertegenwoordigers van de Nederlands-Duitse regio. Daarnaast kwam de spoorlijn Emmen-Coevorden-Rheine voorbij, die momenteel concreet vorm krijgt.

De staatssecretaris liet weten onder de indruk van het enthousiasme en de eenheid van de regio te zijn. Vanuit de regio is vrijdagmiddag nadrukkelijk aangegeven dat men de vaart er in wil houden. Er is een regionale projectgroep opgezet, waarin samen met het ministerie aan de uitwerking van het realisatieplan wordt gewerkt.

De Nedersaksenlijn moet vanaf 2030 rijden. Vanaf Groningen kan men dan met de trein via Stadskanaal en Ter Apel verder naar Emmen en Twente.